Beauty, Fashion, Lifestyle

вторник, 24 октомври 2017 г.

Travel Diary: Санторини

Здравейте!

Знам, че ви обещах Travel Guide видео за Санторини, но всъщност се оказа много по-лесно за мен да го направя под формата на блог пост. 
Затова днешния пост ще бъде посветен на вълшебното място, наречено Санторини.
От известно време мечтаех да посетя това място и винаги когато виждах снимки в Instagram от там се питах кога ще дойде и моят ред. В крайна сметка редът идва тогава, когато сам решиш и се организираш. Никой няма да го направи вместо теб. :)
В последните може би две години с Мартин чакаме удобен момент да отидем до Санторини, но извън сезона. Това е първия съвет, който мога да ви дам - посетете мястото през април-май или през септември-октомври.
Първо, че времето не е scorching hot и второ - тълпите са една идея по-малки. И третото и най-важно - цените на самолетните билети са далеч по-ниски.
Как да стигнете до там:
Не мога да кажа, че излиза евтино да се отиде до там, но все пак сме облаготелствани от факта, че има полети на Ryanair всеки ден от София до Атина. Полетите са ранни, така че печелите един цял ден в Атина, в който можете да посетите най-важните забележителности. Има си удобен влак/метро от летището до центъра, като пътят отнема околко 50мин. 
Из града се предвижвахме пеша, не сме ползвали изобщо градски транспорт. Имахме около 15 часа за "убиване", затова наред с разходките сядахме ту за обяд, ту на кафе, ту на някоя пейка, за да си починем. Телефонът ми показва, че сме минали 19км и сме направили 26 272 стъпки на този ден.
Вечерта в 00:30 часа беше полета ни до Санторини, който трае около 40-50 минути. Около 01:30 бяхме на летището във Фира. За щастие предварително бяхме наели кола под наем, така че директно "скокнахме" в нея и потеглихме към хотела, който не е далеч от летището.
Къде да отседнете:
Когато полетите ни пристигат или заминават късно вечер, винаги подбираме хотел, който е на удобно и близко разстояние от летището.
Прекрасно е, ако можете да си позволите да отседнете в Иа или Фира, защото ще виждате божествената гледка всеки ден. На мен обаче, освен че ми се струват безбожно скъпи хотелите там, ми се струва и невъзможно да изтърпя всички тези туристи, които се бутат и катерят навсякъде. Сериозно - качват се дори по покривите на къщите и хотелите. 
Ние избрахме едно селце на име Камари, което беше много приятно, имаше си и плаж с черен, вулканичен пясък, много заведения и приятни хотелчета на по-достъпни цени. Хотелът ни имаше много приятен басейн, така че не отделихме нито един ден за плаж, но честно казано не съжалявам. 
Тези селца може да се каже, че се намират в "нищото" и ще откриете огромна разлика между тях и между по-известните и фотогенични места на острова. Докато се предвижвахме наблюдавах "пейзажите", но всъщност са крайно различни от това, което виждаме по снимките. Това е вулканичен остров, така че е много по-различен от всички останали гръцки острови. На повечето места ще срещнете празнота, камъни и пустота. 
Как да се придвижвате:
Островът не е голям, така че в повечето случаи придвижването става бързо. Но, ако трябва да съм честна не виждам никакъв друг начин за придвижване освен кола ило мотор/бъги под наем. Около Иа винаги има задръствания и пътуване, което трябва да отнеме около 30 минути, продължава час и 30 минути, заради задръстванията. Наистина не знам защо е позволено всички тези огромни туристически автобуси да се движат по така или иначе тесните улички, на които трудно две коли се разминават. Заради тях стояхме часове в задръствания и дори за пешеходците и мотористите беше трудно да намерят откъде да минат, за да продължат по пътя си. Има автобуси, които се движат между градчетата, но е много tricky да ги "хванете", защото не спазват особено часовете си, не че има табели с разписания, но все пак трябва да стоиш и да го чакаш, а ако го видиш трябва да махнеш с ръка, иначе ще подмине спирката.
На островa има максимум 30 таксита и даже май преувеличих с бройката. Трудно е да намериш такси, а и излиза доста солено - 30-40€ за не толкова голямо разстояние. 
Това, че избрахме да наемем кола под наем беше най-доброто решение, което взехме за цялото пътуване!
 Какво да видите:
Не бяхме планували строго дните си, тъй като знаехме, че островът е малък и можем да посетим всяко място по всяко време.
Първото и задължително място за посещение, разбира се е Иа - това е мястото, което си представяте, когато чуете Санторини. Най-фотогеничното и следователно най-сниманото място на острова. Отидохме до там първия ден, както и последния ни цял ден, в който гледахме всеизвестният залез в Иа. Безспорно беше красиво, но е далеч по-впечатляващо когато го гледаш през обектив, отколкото на живо.
Моето любимо място е главният град - Фира. Изглежда по подобен начин като Иа и там е оживено, но по много различен начин. Има много магазини и заведения, имат си даже малка Sephora. 😅❤️ Първото ни посещение там беше вечер иии let me tell you! останах очарована! Точно затова решихме да посетим мястото и през последния си ден, за да се разходим и да си направим снимки и през деня.
Други места, които според мен е хубаво да се посетят са градчетата Мегалохори и Акротири. Те могат да се съчетаят в един ден, като до Акротири има и други забележителности - крепостта, както и Червения плаж. Прекрасна гледка се разкрива и от Akrotiri Lighthouse, от там можете да видите къде е избухнал вулканът.
 Къде да ядете:
Има много прекрасни заведения с невероятна гледка! Разбира се, цените са почти двойни от тези по другите гръцки острови, но това трябва да го имате предвид още преди да си запазите самолетен билет за там. Ние разглеждахме заведения в Trip Advisor, за които хората са оставаили хубави мнения, добра оценка, снимки, както и да са в нашата категория като цени. Четири са местата, които за мен се отличиха. Три от тях са ресторанти, а два от тези ресторанти се намираха в нашето селце. След разходката ни около Акротири се прибрахме до Камари и седнахме в едно препоръчано заведение в близост до плажа. Заведението се казва Koutouki The Rakomelo и персоналът беше много гостоприемен, а мусаката беше най-уютното и вкусно ядене. Другото заведение в Камари, което посетихме се казва Koralli и беше последното заведение, в което ядохме преди полета ни за връщане. Посрещна ни собственичката на заведението, възрастна дама, която те кара да се чувстваш сякаш си и на гости. Аз хапнах традиционното за Санторини Stifado и пих домашно вино, а Мартин вечеря агнешко с картофи и също беше невероятно приготвено. На острова хапнахме, разбира се и морски дарове, няма как да си в Гърция и да ги пропуснеш. Argo - прекрасно заведение, с прекрасна гледка. 
И накрая, но не на последно място небезизвестното заведение Franco's. Най-емблематичната гледка! Незабравимо е да седнеш вечер да пийнеш коктейл или вино, или през деня за чаша капучино или фрапе.
С това слагам край на този пост. Надявам се, че сте открили нещо полезно в него, а ако съм пропуснала нещо не се колебайте да ме попитате в коментарите. Благодаря ви за отделеното време!

Чао и целувки!
Follow
SHARE:

1 коментар

  1. Полезни съвети и определено, такива, в които да се слушаш, ако си манияк на тема пътуване! Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Blogger Template Created by pipdig